1.13.2013

Soup with omochi

Ozoni:one of my favirite Japanese food
 おぞうに:だいすきなにほんしょくのうちのひとつ。

I ate too much every January.Ozoni is dangerous food because of too tasty and make us fat easily.
And also we have to be careful about rice cake in soup because they kill some people every year.Especially old people cannot eat it well and then choke on it..I used to write on new year's card to my grand father,"Be careful about rice cake!".

 わたしはまいとし1がつはたべすぎてしまいます。おぞうにはおいしすぎてわたしたちをかんたんにふとらせるからきけんなたべものです。
 またスープのなかのおもちにもちゅういをはらわなければなりません、というのもおもちはまいとしひとびとをころすからです。とくにおとしよりはじょうずにたべられなくてのどにつまらせてしまいます。。わたしはよくおじいちゃんへのねんがじょうに、”おもちにきをつけてね!””とかきました。

Today I write how to cook ozoni,But before that,ozoni is a soup with rice cakes.We eat it every new year.The soup and shape of rice cakes are different from several families and places.(ozoni map )

 こんかいはおぞうにのつくりかたをかきます、でもそのまえに、おぞうにはおもちいりのスープのことです。しんねんにたべます。スープやおもちのかたちはかくかていやちいきによってことなります。(おぞうにマップ、にほんごのサイトです)

The soup is seasoned with soy sauce or bean paste.But my favorite one is with chicken soup,and fried rice cake.Then mix egg and grated radish,put them in the soup.At last put green leaf on it.

 スープはしょうゆかみそであじつけされます。でもわたしのおきにいりはチキンスープとあげたおもちです。それからたまごとすりおろしだいこんをまぜて、スープにいれます。さいごにみつばをのせてできあがり。




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